Wat is speciaal transport?

5 maart 2024
2 minuten
Arno Ermers

Een andere benaming voor speciaal transport is ook wel exceptioneel of uitzonderlijk transport. Dit zijn zware en speciale transportklussen waarbij er goederen getransporteerd moeten worden die eigenlijk niet toegestaan zijn op de weg. De goederen zijn vaak qua afmetingen of qua gewicht niet mogelijk te vervoeren door een normaal wegtransport. Omdat het natuurlijk wel mogelijk moet zijn dit soort goederen van A naar B te krijgen, bestaat er speciaal transport. Hier is echter wel een vergunning of ontheffing voor nodig waar sommige transportbedrijven over beschikken.

De werkwijze

Bij speciaal transport is het niet mogelijk de goederen met ‘normale vrachtwagens’ via de weg te transporteren. Vaak heeft een transportbedrijf hiervoor trucks beschikbaar die een zeer sterke motor hebben. Daarmee is het mogelijk om bijvoorbeeld onderdelen van een grote machine, reactor of een windturbine te vervoeren. Bij speciaal transport kan ook een oplegger noodzakelijk zijn met meerdere assen, zodat hij een hoger gewicht kan dragen. Voor deze oplegger kan het nodig zijn de maat in de lengte aan te passen om de goederen te kunnen vervoeren.

Voorbeelden van speciaal transport

Met speciaal transport wordt het mogelijk veel grote en/of zware goederen te vervoeren. Voorbeelden die vaak met speciaal transport vervoerd worden zijn onder meer technische machines, silo’s, windturbines (en onderdelen hiervan), bladen, zonnepanelen en bouwmaterialen. Met dit type transport wordt het mogelijk deze goederen op hun volgende bestemming te krijgen.

Extra begeleiding en voorbereiding

Bij uitzonderlijk transport zijn er vaak speciale vergunningen nodig om de goederen te verplaatsen via de weg. Ook kan extra begeleiding op de weg noodzakelijk zijn. Hiervoor rijden er een of meerdere extra wagens met de vrachtwagen mee om het transport te begeleiden. Het is verstandig altijd op tijd bij het transportbedrijf te checken of het bedrijf de vereiste vergunning in bezit heeft en aan alle vereisten van het speciale transport kan voldoen. Een goede voorbereiding is van groot belang, omdat er soms zelfs aanpassingen gedaan moeten worden aan de route die het uitzonderlijke transport zal gaan volgen. Een voorbeeld hiervan is het (tijdelijk) weghalen van paaltjes of andere in de weg staande onderdelen op de route. Daarom is de routeplanning van te voren dus erg belangrijk. De te rijden route wordt van te voren uitgestippeld waarbij er wordt gekeken of het speciale transport overal langs, overheen en tussendoor kan.

Kennis en ervaring is cruciaal

Bij speciaal transport is het belangrijk dat dit wordt geregeld door een transportbedrijf die ervaring heeft en kundig is in dit soort transport. Wanneer er iets fout gaat, kan dit grote schade aan de goederen en mensen tot gevolg hebben. Kijk van te voren dus goed naar wat voor een bedrijf u aanstuurt om uw goederen door middel van speciaal transport te transporteren. Maak daarnaast in het begin goede afspraken met het transportbedrijf. Het laden en lossen van speciaal transport vraagt namelijk meer werk dan bij standaard transport. Bespreek van te voren wie waarvoor verantwoordelijk is en wie de voorbereidingen doet.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.