Wat is internationaal transport?

25 februari 2024
2 minuten
Arno Ermers

Er bestaat een heleboel transportmogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is internationaal transport. De term internationaal transport betekent het vervoeren van goederen van en naar het buitenland. Voornamelijk in Europa wordt er internationaal via de weg getransporteerd. Het verschil met internationaal vervoer is dat het bij vervoer vaak gaat om het vervoeren van mensen. Toch is internationaal transport meer dan alleen het vervoer zelf. Bij internationaal transport wordt ook rekening gehouden met opslag, overslag en bijvoorbeeld de eventuele benodigde documenten die bij het transporteren van de goederen nodig zijn. Wanneer een bedrijf ervoor kiest om te importeren of te exporteren, moeten zij dus met meer zaken rekening houden dan alleen het transport. Het is verstandig deze afspraken alvast op te laten nemen in de offerte.

Soorten transport

Voor internationaal transport kan er gekozen worden uit verschillende manieren van transport van goederen van en naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan wegvervoer, railvervoer en zee- of luchtvervoer. Het meest gekozen transportmiddel in Europa is wegvervoer. Wegvervoer is namelijk snel en erg flexibel.

De transportwijze

Meestal kiest een bedrijf bij het importeren en exporteren van goederen voor specialisten zoals internationale transportbedrijven. Samen met de transporteur maakt de onderneming afspraken omtrent de planning. Bij het internationale transport via de weg komen er zeven stappen kijken. De eerste stap is het afhalen van de goederen. Zodra deze in de vrachtwagen zijn geladen, gaat de vrachtwagen op pad naar de grens. De tweede stap is het inklaren van de goederen door de douane in het land van herkomst. Daarna gaan de goederen eventueel in overslag in het land van herkomst. Vervolgens worden de goederen getransporteerd naar het land van bestemming. Eenmaal daar aangekomen worden de goederen weer door de douane in het land van bestemming ingeklaard als stap vier. De vijfde stap is het eventueel opnieuw in overslag gaan van de goederen, waarna de goederen vervolgens in de laatste stap worden getransporteerd naar de eindbestemming en worden afgeleverd.

Bijna alles is internationaal getransporteerd

Sinds de 19e eeuw heeft internationaal transport een boost gekregen. Er wordt steeds meer internationale handel gedreven waardoor er steeds meer internationaal transport noodzakelijk is. Wanneer u goed om u heen kijkt, zult u merken dat bijna alle spullen die u thuis hebt afkomstig zijn uit het buitenland. Ook als producten in Nederland geproduceerd zijn, is de kans groot dat er onderdelen of grondstoffen zijn gebruikt die uit het buitenland komen. Wanneer goederen van het buitenland naar Nederland worden gehaald, noemen we dat import. Wanneer Nederlandse goederen worden vervoerd naar het buitenland, wordt dat export genoemd.

Nederland is een ster in exporteren

Ons kleine land is een ster in het exporteren van goederen. Nederland hoort zelfs bij de top vijf grootste exportlanden ter wereld. Wij exporteren voornamelijk naar Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten. De meeste export van Nederland vindt hun weg via de snelwegen in Europa. Van al onze geëxporteerde producten, exporteren wij het meest geraffineerde petroleumproducten, farmaceutica, machines, kantoor- en computerapparatuur en telecomapparatuur.

Geen risico met een goederentransportverzekering

Er bestaat altijd een mogelijk dat goederen tijdens het internationale transport kwijtraken of beschadigd raken. Ook als u een goede transporteur aan de haak hebt geslagen, kan dit gebeuren. Internationale transportbedrijven zijn niet automatisch verantwoordelijk voor het ontstaan van schade of het kwijtraken van goederen. Daarom kan het verstandig zijn een transportverzekering af te sluiten om deze risico’s af te dekken. Het hangt af van de samen afgesproken Incoterms of een bedrijf zelf een transportverzekering afsluit of dat de klant of leverancier dit doet. Eventueel kan een internationaal transportbedrijf u hierbij helpen.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.