Wat zijn de verschillende transportmogelijkheden?

22 februari 2024
1 minuut

Binnen de transportsector wordt er voor een erg uitgebreid aantal goederen aparte transportoplossingen gevonden. Om inzicht te geven in diverse opties, staan hieronder verschillende transportmogelijkheden beschreven.

Nationaal versus internationaal

Bij transport gaat het om het brengen van goederen van bestemming A naar bestemming B. Hiervoor worden diverse transportopties ingezet. Wanneer goederen alleen in Nederland worden verplaatst, hebben we het over nationaal transport. Hierbij verlaten goederen de landsgrens dus niet. Op het moment dat goederen naar het buitenland moeten worden verzonden, spreken we van internationaal transport.

Allerlei soorten en maten

Om het verplaatsen van goederen mogelijk te maken, kunnen diverse soorten transport ingezet worden. Ook voor bijzondere ladingen zoals bij zware, grote, bevroren of bedervende goederen zijn er zelfs aparte transportmogelijkheden bedacht. Al met al bestaan er de volgende soorten transport die een bedrijf in kan schakelen:

 

Speciaal soort goederen

In sommige gevallen spreken we naast speciale transportmogelijkheden ook over bepaalde goederen die getransporteerd dienen te worden. We maken voor de inrichting van het transport daarbij verschil in de volgende middelen:

Bij het vervoeren van chemicaliën, hightech goederen of levensmiddelen is het belangrijk wat extra aandacht te geven aan het transport.

Transportmiddelen

Om daadwerkelijk de goederen op hun eindbestemming te krijgen, worden er transportmiddelen ingezet. Meestal is dit via de weg door middel van vrachtwagens. Het transport over de weg is vaak de meest gekozen optie omdat transport over de weg vaak snel en flexibel is. Maar naast het transporteren van goederen via het wegennet, zijn er nog een tal van andere opties om goederen naar hun eindbestemming te brengen. Zo kan er gekozen worden voor het vliegtuig (luchttransport), de trein (spoortransport) of voor de boot (zeetransport of binnenvaart). Voor welk transportmiddel gekozen wordt, is vaak afhankelijk van een aantal zaken. Voorbeelden hiervan zijn het soort goederen die getransporteerd worden en wanneer de goederen op hun eindbestemming moeten zijn.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.