Wat is bulktransport?

22 februari 2024
1 minuut
Arno Ermers

Het verplaatsen van goederen kan op veel verschillende manieren. De keuze van het transportbedrijf voor het soort transport is vaak afhankelijk van het soort goederen dat moet worden verplaatst van A naar B. Het is misschien logisch dat niet alle goederen geschikt zijn om te verplaatsen in een container of op een pallet. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt vaak gesproken van bulkgoederen. Deze goederen dienen te worden getransporteerd met bulktransport. Met bulktransport is het mogelijk om onverpakte goederen los mee te nemen in een voertuig.

Voorbeelden van bulktransport

Bij bulktransport gaat het dus echt om goederen die zich niet laten verpakken. Er zijn erg veel goederen die onder bulktransport vallen. Voorbeelden hiervan zijn grind of zand, transport van grotere afmetingen, olie, benzine of andere vloeistoffen en grondstoffen zoals kolen of ijzererts. Deze goederen worden vaak los in een laadwagen van een vrachtwagen of in het ruim van een schip ingeladen.
Voor al deze goederen wordt binnen bulktransport vaak een onderscheid gemaakt tussen natte en droge bulkgoederen. Zoals de term al doet vermoeden zijn natte bulkgoederen vloeistoffen die getransporteerd moeten worden zoals olie. Droge bulk zijn alle andere niet natte bulkgoederen zoals zand, grind of grondstoffen.

Waarom bulktransport?

Omdat goederen die niet met pallets of via containers verplaatst kunnen worden ook hun eindbestemming moeten kunnen bereiken, wordt bulktransport ingeschakeld. De keuze voor het soort transportmiddel wordt gemaakt op basis van de eindbestemming van de bulkgoederen en het soort goederen die getransporteerd dienen te worden. Daarbij is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het gewicht van de bulkgoederen, het volume en de hoeveelheid van de goederen.

Het laadproces

Omdat bulktransport bestaat uit losse goederen of vloeistoffen, is het noodzakelijk dat een vrachtwagen de mogelijkheid heeft het inladen van dit soort goederen makkelijker te maken. Een van de opties die een vrachtwagen kan gebruiken bij het inladen is een autolaadkraan. Mocht een vrachtwagen niet beschikken over een autolaadkraan, dan is een losse shovel, een kraan of een frontlader ook een oplossing.

Het losproces

Net als het inladen vraagt ook het lossen van bulkgoederen speciale aandacht en oplossingen. Het losproces wordt makkelijker gemaakt wanneer een vrachtwagen een getransporteerde container om kan kiepen. Bij dit proces wordt de container gekanteld zodat de bulkgoederen makkelijker uit de laadwagen gehaald kunnen worden. Dit scheelt veel tijd en geld omdat op deze manier het lossen van bulkgoederen snel en eenvoudig geklaart kan worden.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.