Dieseltoeslag
juni

Wat doet een internationaal transportbedrijf?

28 juli 2022
1 minuut
Arno Ermers
Binnen de transport bestaan er veel verschillende soorten bedrijven met verschillende transportmogelijkheden. Een soort bedrijf hiervan is een internationaal transportbedrijf. Voor bedrijven die handelen met het buitenland en goederen im- of exporteren, is internationaal transport een must. Een internationaal transportbedrijf kan hierbij helpen. Een internationaal transportbedrijf vervoert namelijk goederen van en naar het buitenland in opdracht van andere organisaties.

Een internationaal transportbedrijf inschakelen

Zodra een bedrijf merkt dat er niet te ontkomen is aan internationaal transport, is het verstandig een transportbedrijf zo snel mogelijk te contacteren om afspraken te maken. Omdat internationaal transport extra risico’s met zich mee kan brengen, is het verstandig zo snel mogelijk het een en ander op papier te zetten zodat zowel leveranciers, klanten als vervoerders weten waar ze aan toe zijn.

Meer dan alleen transport

Een internationaal transportbedrijf doet meer dan alleen het vervoer zelf. Een internationaal transportbedrijf biedt vaak ook de mogelijkheid goederen op te slaan. Daarnaast kunnen ze ook overslag en de benodigde documenten bij het vervoer van de goederen regelen. Gemaakte afspraken op dit vlak worden vaak opgenomen in de offerte.

Een goede verpakking is het halve werk

Bij internationaal transport wordt altijd aan de klant gevraagd om hun goederen extra goed en stevig in te pakken. Een goede verpakking is hierbij namelijk van groot belang. Het is verstandig voor de start van het transportproces met het internationale transportbedrijf te overleggen over de verpakking van de goederen. Zij kunnen een advies geven over de meest geschikte verpakking voor de goederen.

De juiste papieren hebben

Een internationaal transportbedrijf kan niemand zomaar oprichten. Hiervoor moeten de nodige vergunningen geregeld worden zoals een diploma van vakbekwaamheid en een NIWO-vergunning. Dit wordt ook wel een Eurovergunning genoemd. Daarnaast is het voor vervoer naar landen buiten de Europese Unie ook vereist een CEMT-vergunning op zak te hebben. Bovendien moeten chauffeurs uiteraard beschikken over een geldig rijbewijs en kennis hebben van de wet- en regelgeving op nationaal en internationaal vlak.

Schade bij internationaal transport

Een internationaal transportbedrijf is niet standaard aansprakelijk of verantwoordelijk voor eventueel ontstane schade aan goederen tijdens het vervoer. Eventueel kan het verstandig zijn hiervoor een aparte transportverzekering af te sluiten om alle risico’s van schade tijdens het internationale transport af te dekken. Of een bedrijf, de leverancier of de klant de transportverzekering afsluit, ligt aan de gezamenlijk afgesproken Incoterm. Een internationaal transportbedrijf kan hier echter wel, indien gewenst, bij helpen.
Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.