Dieseltoeslag
september

Wat betekent transport?

31 augustus 2022
2 minuten
Arno Ermers
Onder transport bedoelen we het vervoeren van goederen van de ene locatie naar de andere locatie. In de praktijk gaat de uitleg van dit begrip nogal eens fout. Transport wordt namelijk vaak verward met vervoer. Vervoer omvat vaak het vervoeren van personen en geen goederen. Dit laatste wordt vaak uitgevoerd en geregeld door een transportbedrijf in opdracht van een organisatie.

Uitleg van het begrip

Bij transport wordt de verbinding geregeld tussen alle logistieke stappen. In geval van eigen transport, kan het aansturen van het transport intern plaatsvinden. Een andere mogelijkheid is het uitbesteden van het transport bij een externe partij. Een vaak gemaakte uitspraak is dat keuzes die worden gemaakt op het gebied van transport meestal de belangrijkste keuzes zijn binnen het gehele logistieke proces.

Diverse opties voor A naar B

Er is een tal van mogelijkheden om goederen te transporteren. Een van deze mogelijkheden is over het land. Dit kan worden uitgevoerd per bus, vrachtwagen of met de trein. Wegtransport is over het algemeen het meest gekozen transportmiddel in Europa vanwege de snelheid en flexibiliteit die wegvervoer kent. Daarnaast kan een bedrijf ervoor kiezen hun goederen op transport te zetten over het water. Hiervoor worden dan binnenvaartschepen of containerschepen ingeschakeld. Een laatste optie is om goederen te transporteren door middel van een vliegtuig (via de lucht). Om een keuze te maken tussen al deze transportmogelijkheden, dient een bedrijf te kijken naar de grootte en verpakkingsvorm van de goederen, de eindbestemming van de goederen en wanneer het transport bezorgd moet zijn.

Tussenpersonen of een transportbedrijf

In opdracht van een opdrachtgever wordt vaak het transport van de goederen georganiseerd door een bedrijf. Zo’n bedrijf wordt ook wel een transporteur of een expediteur genoemd. Een transporteur, zoals de naam al doet vermoeden, heeft eigen transportmiddelen beschikbaar en regelt zelf het volledige transport. Een expediteur wordt ook wel een tussenpersoon genoemd. Een tussenpersoon regelt in opdracht van een bedrijf het transport van de goederen. Deze persoon neemt contact op met een transportbedrijf, rederij of een luchtvaartmaatschappij en schakelt deze als vervoerder van de goederen in. Een expediteur heeft dus geen eigen transportmiddelen.

Wat is het verschil tussen transport en logistiek?

Net als transport en vervoer worden ook de termen transport en logistiek vaak door elkaar gehaald. Transport en logistiek zijn namelijk geen synoniemen van elkaar en hebben allebei een eigen uitleg. Onder transport verstaan we het transporteren van goederen naar hun eindbestemming. Logistiek omvat eigenlijk naast transport de volledige logistieke keten. Dit bevat dus het gehele beheer van het transport. Ondanks dat transport en logistiek twee verschillende begrippen zijn, hebben ze wel veel met elkaar te maken.
Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.