Wat is freight forwarding?

2 februari 2024
1 minuut
Arno Ermers

Freight forwarding kan direct worden vertaald naar het Nederlands als ‘expeditie van goederen’. Net als de Nederlandse benadering van dit begrip, is dit begrip in de praktijk ook erg breed.

Meer dan alleen transport

In tegenstelling tot normaal transport, omvat freight forwarding veel meer. freight forwarding wordt vaak uitgevoerd door een freight forwarder. Zo’n freight forwarder regelt, naast het benodigde transport en de transportmiddelen, onder meer ook veel administratieve taken. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van diverse vergunningen en andere documenten voor de douane of het faciliteren van diverse opslagmogelijkheden voor de goederen gedurende het transport. Deze uitgebreide voorbereiding in het transportproces wordt ook wel ‘forwarding’ genoemd. Dus in tegenstelling tot een expediteur of vervoerder, kan een freight forwarder veel meer regelen binnen het gehele transportproces. Zij kunnen daarnaast daadwerkelijk met een verzender meedenken op het gebied van logistiek.

Wat doet een freight forwarder precies?

Een freight forwarder houdt zich dus met meer bezig dan alleen het transport van goederen. Zo stemt een freight forwarder met de leverancier onder meer de levering van de producten af, onderhandelt hij voor de beste tarieven, probeert hij transporten te combineren, transporteert hij goederen vanaf leverancier naar de haven of het vliegveld indien dit nodig is, verzorgt hij eventueel de productinspectie, regelt hij eventueel een vrachtverzekering en regelt hij de verplichte documenten voor de inklaring bij de douane bij import en export van goederen. Daarnaast kan een freight forwarder ook het opslag regelen van goederen en het verdere transport naar eindgebruikers. Omdat logistiek en internationaal transport vaak complexer is dan mensen vooraf verwachten, is het vaak verstandig een specialist in te schakelen die kan voorkomen dat er dure fouten gemaakt worden.

Het voordeel van een freight forwarder

Naast het feit dat een freight forwarder ervoor kan zorgen dat er dus geen dure fouten gemaakt worden in het transportproces, is het daarnaast ook erg fijn dat een freight forwarder de verzender kan ontzorgen. De verzender hoeft niet bang te zijn dat er iets fout zal gaan gedurende het vervoer, mocht dit gebeuren dat zoekt de freight forwarder naar een oplossing. De freight forwarder zorgt ervoor dat goederen voor de uiterlijke leverdatum aankomen op hun eindbestemming. Dit transport zal altijd zo efficiënt mogelijk worden ingeregeld waardoor ook de kosten beperkt kunnen worden.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.