Wat is crossdocking?

13 maart 2024
2 minuten
Arno Ermers

Bij crossdocking gaat het erom binnenkomende goederen na het lossen direct weer te verzenden zonder nog tussentijds in een magazijn op te slaan. Dit gebeurt vaak in grote rechthoekige magazijnen waarbij aan de ene kant vrachtwagens lossen en aan de andere kant vrachtwagens weer geladen worden voor vertrek. Tussendoor worden vaak goederen gesorteerd en automatisch naar de juiste uitgaande locatie gebracht. Het is hierbij belangrijk dat goederen alvast gesplitst worden om uiteindelijk in hetzelfde voertuig te komen als andere goederen die dezelfde eindbestemming hebben.
Het is noodzakelijk dat er bij crossdocking gebruikgemaakt wordt van passend materiaal omdat niet alle transportmiddelen geschikt zijn voor crossdocking. Daarnaast dienen alle partners of distributiecentra dezelfde materialen te gebruiken om crossdocking zo effectief mogelijk te maken. Een bekend voorbeeld wat vaak samengaat met crossdocking is dropshipping. Met dropshipping hoeven webwinkels hun producten niet zelf op voorraad te hebben. Wanneer een klant een product bij hen besteld, dan bestellen ze het direct bij de fabrikant of een groothandel, die ervoor zorgt dat de producten bij de klant thuisbezorgd worden.

Fases van crossdocking

Crossdocking is op te delen in een aantal fases. Hiervan zijn er 4 fases het belangrijkste. Als eerste dienen bestellingen die bij leveranciers binnengekomen zijn ingedeeld te worden. Daarna, als volgende stap, worden de goederen ontvangen bij de crossdock-locaties. De derde fase is de ontvangen goederen registreren en controleren. Dit maakt onderdeel uit van de kwaliteitscontrole die bij crossdocking hoort. Als laatste dienen de goederen eventueel opnieuw verpakt te worden, eventueel geconsolideerd te worden en als laatste verzonden te worden naar de volgende bestemming.

Voordelen van crossdocking

Het gebruik van crossdocking kent vele voordelen. Crossdocking is een zeer efficiënte methode om te gebruiken als manier van overslag. Daarnaast is crossdocking financieel erg aantrekkelijk, omdat goederen niet eerst opgeslagen hoeven te worden waardoor de kosten van het transport laag worden gehouden. Daardoor kunnen goederen eerder op transport worden gestuurd naar hun eindbestemming. Het transport is dus sneller, wat uiteindelijk ook zorgt voor een grotere klanttevredenheid. Als laatste maakt crossdocking het mogelijk om meerdere goederen in één verzending mee te sturen, waardoor er geld bespaard kan worden op de portokosten wanneer er sprake is van internationaal transport.

Nadelen van crossdocking

Crossdocking brengt ondanks zijn efficiëntie ook uitdagingen met zich mee. De strategie vereist een nauwgezette coördinatie en timing, wat een complex en kostbaar beheersysteem noodzakelijk maakt. Dit kan vooral voor kleinere bedrijven een hindernis vormen vanwege de aanzienlijke investeringen in zowel infrastructuur als geavanceerde IT-systemen die nodig zijn.

Daarnaast beperkt de afhankelijkheid van strikte tijdschema’s de flexibiliteit om te reageren op onvoorziene omstandigheden of veranderingen in de vraag. Crossdocking is evenmin geschikt voor alle producttypen; goederen die speciale behandeling of kwaliteitscontroles vereisen, passen mogelijk niet goed binnen het snelle doorstroomsysteem. Bovendien maakt de afhankelijkheid van een constante aanvoer van goederen de toeleveringsketen kwetsbaar voor verstoringen, wat kan leiden tot leveringsvertragingen en hogere operationele kosten.

Het afwegen van deze nadelen tegen de voordelen van verminderde opslagkosten en kortere leveringstijden is cruciaal voor bedrijven die overwegen crossdocking in hun logistieke strategie op te nemen.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.