Wat is een eurovignet?

18 maart 2024
2 minuten
Arno Ermers

Een eurovignet is een manier om extra belasting te betalen voor zware vrachtwagens die gebruikmaken van een snelweg. Het eurovignet is een certificaat dat in diverse landen, waaronder in Nederland, verplicht is voor vrachtauto’s met een gewicht van 12.000 kilogram of meer. Dit certificaat toont aan dat er een speciale belasting (bzm) is betaald. Het eurovignet certificaat is eigenlijk een soort tolheffing. Vanaf oktober 2008 wordt dit online geregeld en wordt er online gekeken of de belasting is betaald.

Geschiedenis van eurovignet

Door middel van een internationaal verdrag in Brussel op 9 februari 1994 is het eurovignet ontstaan. Dit verdrag werd ondertekend door België, Duitsland, Luxemburg, Denemarken en Nederland. Nederland voerde uiteindelijk deze wet in op 1 januari 1996. Zweden sloot zich even later, op 1 februari 1998, ook aan bij deze landen. Inmiddels heeft Duitsland op 31 augustus 2003 het eurovignet afgeschaft en is het in 2005 overgegaan op een elektronisch tolsysteem. Ook België is van de eurovignet afgestapt op 1 april 2016. Daar maken ze nu voor vrachtwagens van meer dan 3500 kilogram gebruik van kilometerheffing.

Vrijstellingen

Enkele motorrijtuigen hebben een vrijstelling van het eurovignet. Zo hoeven voertuigen van het Ministerie van Defensie die voorzien zijn van een militair kenteken geen belasting zware motorrijtuigen te betalen. Ook voertuigen van de politie, brandweer of een bedrijfsbrandweer zijn hiervan vrijgesteld. Motorrijtuigen die onderdeel zijn van een bedrijfsvoorraad van een handelaar of herstelbedrijf hoeven tevens ook geen eurovignet aan te schaffen, zolang zij de voertuigen niet gebruiken voor goederenvervoer voor de onderneming.
Daarnaast hoeven wagens die gebruikt worden voor de aanleg en onderhoud van de weg ook geen belasting voor zware motorrijtuigen te betalen. Voertuigen voor het transport van bouwmaterialen hebben echter géén vrijstelling. Als laatste zijn ook voertuigen van kermis- of circusexploitanten uitgezonderd van bzm.

Waarom eurovignet?

Om de aanleg en onderhoud van het verkeersnetwerk te kunnen financieren, hebben diverse landen tol en het eurovignet in het leven geroepen. Ieder land heeft hiervoor een eigen methode ontwikkeld. Nederlandse weggebruikers betalen wegenbelasting. Voor zwaardere motorrijtuigen zoals vrachtwagens maakt Nederland dus gebruik van het eurovignet. Het uiteindelijke doel is om met deze inkomsten ons wegennet bij te houden en te verbeteren.

Wat is het verschil tussen eurovignet en tol?

Tol wordt vaak gevraagd om eenmalig gebruik te maken van bijvoorbeeld een snelweg, tunnel of een brug. Bij een vignet zoals het eurovignet is het de bedoeling dat de bestuurder vooraf een bepaald bedrag betaalt. Vervolgens mag hij of zij op pad gaan om van de betreffende weg gebruik te maken om op de eindbestemming te komen.

Freight Frame

Join the

Front row

Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor weergave in landscape modus.
Houd je mobiel rechtop om de staande modus te gebruiken.